A fürdőszoba lakásunk legkényesebb helyisége a pára és nedvesség miatt. Adunk most néhány ötletet, hogy könnyebb legyen a takarítása, a kád, a mosdókagyló és a zuhanytálca tisztítása!

Vízkő, penész, szappanlerakódás, szürkés-sárgás foltok. Bosszantó és makacs szennyeződések, melyek elcsúfítják fürdőszobánkat, beleértve a kádat, a mosdókagylót, a csempét, de még a zuhanytálcát is.

Takaríthatjuk rendszeresen, a legnagyobb alapossággal, a legdrágább csodaszerekkel a fürdőt, ám, akkor sem szabadulhatunk ezektől a problémáktól. Legalábbis nem örökre…

Ahol nagy mennyiségben víz van, ott bizony egy idő után borítékolható, hogy vízkő is lesz. Mint oly sok esetben, itt is bevethetjük nagyanyáink jól bevált, házi praktikáit, amelyek nemcsak hatásos, de olcsó megoldást is jelentenek a fürdőszobai szennyeződések ellen.

Íme, pár tipp vízzel érintkező felületek tisztítására:

Ecettel a vízkő ellen

Ecet egyaránt használható akril-, porcelán- és lemezkádakon. Töltsük szórófejes flakonba a 20 százalékos háztartási ecetet, majd fújjuk be a kezelni kívánt területet jó alaposan vele.

Ne tántorítson el senkit az ecet erőteljes, maró szaga, ez hamar el is fog párologni a helyiségből. Hagyjuk 15-20 percig hatni, majd dörzsöljük át a befújt területet durvább, műanyag szivaccsal, figyelve arra, hogy ne karcoljuk össze a területet.

Súrolószer házilag

Ha még hatásosabb fegyverre van szükségünk, keverjünk házilag súrolószert, például durvább szemű sóból vagy sütőporból és szódabikarbónából. Adjunk a keverékhez annyi vizet, hogy sűrű masszát kapjunk, majd ezzel súroljuk át alaposan a kád vagy a zuhanytálca egész felületét. A tisztaság és ragyogás ezúttal is garantált!

Citrommal tüntethető el a rozsda
A szürkés-sárgás foltokon és rozsdás pöttyökön a legjobban a citrommal segít, mely nemcsak a szennyeződéseket távolítja el, de ragyogni is fog utána a kádunk, zuhanytálcánk. A citrom mellett a só és a terpentin keveréke is segít kifehéríteni az elszíneződött területet.

És még néhány jó tanács:

  1. A gyakran használt csempefelületeket (pl. zuhanyzókabin), ha naponta letöröljük minden használat után, nem adunk esélyt a vízcseppek száradásának és vízkő lerakódásának.
  2. Rendszeresen takarítsuk a zuhanyfülkét, az üvegfelületet és a csempét is töröljük át. Ha zuhanyfüggönyünk van, ellenőrizzük, hogy mosható-e (általában igen) és mossuk ki. Vonatkozik ez a szőnyegekre, kádkilépőkre is, a kirázás mellett ajánlatos néha ki is mosni ezeket. A zuhanyfüggönyt mindig húzzuk ki használat után, hogy meg tudjon száradni.
  3. A penész valójában egy állapot, amely kialakulásáért gombák felelősek. Különösen fürdőszobában gyakran felmerülő probléma. Nagyon fontos, hogy az okot szüntessük meg, és ne csak a tüneteket. Ami segíthet: megfelelő felületi kezelés (gombaölőszeres lemosás), gyakori szellőztetés, páramentesítés és nedvesség megszüntetése.
    Érdemes a fürdőszobában a nedves felületeket szárazra törölni, gyakran szellőztetni, a fugákat esetleg penészgátlósra cserélni.

A piacon kapható fertőtlenítő hatású tisztítószerek nagy része klórt vagy más agresszív anyagot tartalmaz, melyek a fürdőszobában található szanitertermékeket visszafordíthatatlanul károsíthatják.

A fenti módszereknek a legnagyobb előnye, hogy ki sem kell tennünk a lakásból a lábunkat azért, hogy nekiláthassunk a takarításnak, hiszen ezek a mindennapi csodaszerek – ecet, citrom, szódabikarbóna – minden háztartásban megtalálhatóak.

Nemcsak segítenek eltüntetni a vízkövet, a rozsdát és más szennyeződéseket, de fertőtlenítenek, fehérítenek és fényesítenek is.