Fejest ugrani egy teljesen új fürdőszoba kialakításába sokféle kihívást rejt és nagyon költséges lehet a vége, ezért, amikor az új fürdőszobádat tervezed, kerüld el a következő leggyakoribb hibákat.

Üveg zuhanyajtó vagy üveg zuhanykabin beillesztése

Ha az útmutatóban foglaltakat követed az üveg zuhanykabinok összeszerelése egyszerű. Gyakori hiba azonban, amire csak összeszereléskor jönnek rá, hogy a zuhanykabin vagy üveg zuhanyajtó, amit megvettek nem fér el a rendelkezésre álló térben. Egyértelműnek hangzik, de győződjünk meg arról, hogy a zuhanykabin, amit megveszünk teljes szélességében befér a fürdőnkbe.

Ha a szabványtól eltérő méretű tér áll rendelkezésre, hogy a zuhanyajtót vagy a zuhanykabint beillesszük, akkor vagy a falhoz kell hozzányúlni, hogy be tudjuk illeszteni a zuhanyt vagy egyedi méretezésű üvegpaneleket kell beszereznünk.

Zuhanytálca elrejtése

A vásárolt tálca beépítése alapvetően kétféleképpen történik. Egyik esetben a burkolat teljes elkészülte után kerül a helyére a zuhanytálca, másik esetben pedig a zuhanytálca van először a helyére rakva majd a burkolat készül el. A zuhanytálca elrejtése arra az eljárásra utal, amikor a szakember a zuhanytálcára helyezi el a burkolatot és így a kabin illetve az ajtó nem illeszkedik.

Fontos, hogy akármelyik burkolási eljárást választjuk, a csempe vagy tégla, illetve a kötőanyagok vastagságát is vegyük számításba, amikor az üveg zuhanykabin beillesztéséhez szükséges teljes teret számoljuk ki.

A szilikon sokféle bűnt elrejt

Általános javaslat, hogy soha ne szilikonozd a üveg zuhanykabinod vagy ajtód belső felét, mert végül úgyis szivárgással kell szembesülnöd. A zuhanyodból jövő víznek keresztül kell folynia az alumínium fal profilokon, mivel a zuhanykabinod külső fele le lesz szigetelve, a víz így szabadon visszafolyik a zuhanytálcába és a lefolyón távozik.

A zuhanykabin belső lezárásával a vizet arra kényszerítjük, hogy kijáratot keressen magának és végső soron szivárgást okozzon. A zuhanyzód részeinek anélkül is illeszkedniük kell, hogy a szilikon pisztolyhoz nyúlnál.

Zuhanyzó szigetelésének elvágása

A zuhanykabinoddal vagy ajtóddal együtt érkezett szigeteléseket úgy készítették, hogy illeszkedjenek a termékhez és nem szükséges ezek elvágása. A zuhanykabinok esetében a szivárgások leggyakoribb oka, hogy a szigeteléshez hozzányúlnak vagy azt megváltoztatják valamilyen módon.

Kezeld odafigyeléssel

Minden üvegből készült termék törékenynek számít és így mindig különös odafigyeléssel kell bánni velük. Habár minden zuhanytermék edzett (szilárdított) biztonsági üvegből készül, ez nem jelenti azt, hogy törhetetlenek lennének; ez egy gyakori félreértés.

A zuhanykabin a beépítéskor a legsérülékenyebb. Ha az üveg szélét nagyobb ütés éri az az egész üveg megrepedését eredményezheti. Egy pár szabad kéz így sokat tud segíteni a beépítéskor azzal, hogy odafigyel az üveg széleire/sarkaira, hogy állandóan védve legyenek.  

Tervezés és mindennapi használat

Fontos azt is számításba venned és megtervezned, hogy a termékek hogyan illeszkednek be a fürdőszoba terébe. Például, ha kinyitod a zuhanyzó ajtaját nem ütközik-e semmibe.

Tervezz a jövőre

Amikor megtervezed a fürdőszobádat, gondolj a jövőbeli szükségleteidre is, legfontosabbként vedd figyelembe a családi körülményeidben végbemenő változásokat, legyen az egy gyerek vagy az öregedés. Ne a mai trendek alapján tervezd a fürdőszobádat, hanem gondolkodj hosszabb távban, hogyan fogod használni a fürdőszobádat 10 év múlva.