Tudta, hogy a vizes kövön való elcsúszás a leggyakoribb háztartási balesetek egyike? A leggondosabban kialakított lakásokban is van olyan felület amelyek csúszóssága balesetforrás. Leginkább a vizes helyiségek, azon belül is a fürdőszoba és az üveg zuhanykanbin.

Ezért hangsúlyozzuk, hogy az otthonunk és környezetünk kialakításakor figyelembe kell venni, hogy idős, beteg, egészség károsodással élők és kisgyermekek is biztonságosan használhassák a vizes helyiségeket. A zuhanykabinok kialakítása előtt érdemes végig gondolni, hogy milyen megelőző intézkedéseket kell tenni az zuhanykabin beépítése előtt.

A legfontosabb, hogy a zuhanykabin burkolata csúszásmentes járófelület legyen, amely csökkenti az elcsúszás, elesés lehetőségét, még a felület szennyeződése esetén is. A másik amire figyelni kell, hogy a vízelvezetés megfelelő legyen! Javasolt, hogy a zuhanykabin járófelületét úgy alakítsuk ki, hogy szintkülönbségek ne legyenek!

A kerámi burkolat vásárlása előtt tájékozodjon, mert az építőanyag piac rendkívül nagy választékban kínál hidegburkolatokat. Választáskor az esztétikum mellett a műszaki paramétereket is érdemes figyelembe venni, mert a burkolatok, mint fedőfelület képző anyagok, sokszor komoly fizikai, kémiai és mechanikai igénybevételnek vannak kitéve.

A burkolatok műszaki jellemzői:

Mázas kerámialapok: A leggyakrabban használt burkolólap típus lehet fényes, vagy matt. Ezek a lapok jól tűrik a nedvességet, valamint a mechanikus és a vegyi hatásokat is. A máz növeli a kerámia kopásállóságát, ennek függvényében gyengén, közepesen, ill. erősen igénybe vett helyiségek burkolására is alkalmasak.

Máztalan kerámialapok: Ezek anyagában színezett kerámialapok, melyek a nagy igénybevételnek kitett helyiségek burkolására alkalmasak. Felületük sima és egyenletes vagy strukturált, csúszásálló réteggel bevont és fényesre csiszolt. Alkalmasak kül- és beltéri, fali vagy padlóburkolásra.
A lap minőségén túl fontos a megfelelő kivitelezés: flexibilis ragasztó és flexibilis fugázó anyag alkalmazása. Fontos tudni, hogy a burkolat komplex rendszer, ahol az aljzat, a ragasztó és a hézagoló, hézagtömítő anyagok, a burkolatok és a kivitelezés minősége egyetlen megbonthatatlanul egymásra épülő egységet képez. Ha a rendszer bármelyik eleme kifogásolható, az menthetetlenül a burkolat tönkremeneteléhez vezet.

Csúszásmentesség: a nedves helyiségekben a legfontosabb!
A burkolat csomagolásán jelölik a padlólap csúszásmentességi fokát (DIN 51130). A száraz cipőtalpra vonatkozó csúszásmentességet az „R-skálán” jelölik, értéke rendszerint R9 és R12 között van. A balesetbiztonságon túl fontos tényező a tisztíthatóság, ezért nem ajánlott az indokoltnál nagyobb R-értékű lappal burkolni. R10: csúszásmentes felület (fürdőszoba, vizes helyiség burkolására alkalmas).
A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A, B vagy C) jelölik melynek az otthoni fürdőszobában is nagy jelentősége van. Ha egy fürdőszobába szánt lapnak nincs legalább „A” kategóriás csúszásmentessége, nem igen kerülhetjük el az utólagos csúszásmentesítést.

Utólagos csúszásmentesítés: A balesetek megelőzésére széles körben elterjedtek a különféle professzionális csúszásgátló, felragasztható műanyagcsíkok, lapok vagy valamilyen mintázatot formázó termékek. Ezek erős és tartós öntapadó ragasztófelületekkel vannak ellátva, szakszerű felragasztás mellett hosszantartó megoldás a csúszásmentesítésre . Ennek ellenére az utólagos csúszásmentesítés gyakran okoz bosszúságot, mert rövid idő alatt elöregszik a ragasztó, a szalag meglazul. Ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű csúszásgátló applikációkat használunk, illetve hogyan készítjük elő a felületet.

Vegyszeres csúszásmentesítő szereket is vásárolhatunk, amely könnyen felhordható a burkolatra spray formában illetve folyékony szerként. Ezekkel kisebb felületeket érdemes kezelni, a biztonsági előírások szigorú betartása mellett. Nagyobb felületek vegyszeres kezelését inkább a termékforgalmazó kivitelezővel végeztessük el.